Kommande förändringar av produktsäkerhet och märkning: Vad Puckators kunder behöver veta om den nya förordningen om allmän produktsäkerhet (GPSR)

I takt med att årsskiftet närmar sig förbereder sig företag i hela EU för genomförandet av den nya förordningen om allmän produktsäkerhet (GPSR). Förordningen syftar till att förbättra produktsäkerhetsstandarderna och konsumentskyddet inom EU och återspeglar de föränderliga behoven på den moderna marknaden. På Puckator är vi stolta över vårt engagemang för säkerhet, kvalitet och efterlevnad, och vi vill försäkra våra kunder om att vi är fullt förberedda för dessa förändringar. Faktum är att våra robusta processer redan är anpassade till de nya kraven, vilket säkerställer en enkel övergång.

Vad är den allmänna produktsäkerhetsbestämmelsen (GPSR)?

GPSR är ett uppdaterat ramverk som kommer att ersätta det befintliga direktivet om allmän produktsäkerhet (GPSD). Den nya förordningen är utformad för att hantera nya risker i samband med produktsäkerhet, särskilt de som uppstår till följd av digitala och tekniska framsteg. Viktiga uppdateringar är bland annat striktare skyldigheter för företag, förbättrad marknadsövervakning och fokus på att bättre skydda konsumenter från osäkra produkter.

Viktiga delar av GPSR är bland annat:

  • Förbättrad spårbarhet för produkter: Förordningen kräver noggrannare spårning av produkter genom hela leveranskedjan för att säkerställa att säkerhetsproblem snabbt kan identifieras och åtgärdas.
  • Strängare krav på efterlevnad: Tillverkare, importörer och distributörer måste uppfylla nya skyldigheter för att säkerställa att produkter som släpps ut på EU-marknaden är säkra.
  • Överväganden om digitala produkter: I och med ökningen av smarta produkter inför GPSR specifika krav för produkter med digitala komponenter, inklusive åtgärder för cybersäkerhet.
  • Förbättrad marknadsövervakning: Myndigheterna kommer att få ökade befogenheter att övervaka och genomdriva efterlevnad, inklusive att genomföra slumpmässiga kontroller och utdöma påföljder för företag som inte följer reglerna.

Hur Puckator redan uppfyller kraven i den nya GPSR

Vi har alltid prioriterat produktsäkerhet och efterlevnad. Vårt engagemang för att upprätthålla höga standarder innebär att vi aktivt har följt utvecklingen av GPSR och redan uppfyller alla krav i de nuvarande bestämmelserna. Så här anpassar vi våra processer till den nya GPSR:

  1. Rigorösa kontroller av efterlevnad i varje steg: Från produktkoncept och design till tillverkning och leverans säkerställer vårt dedikerade team av specialister att varje produkt uppfyller alla nödvändiga säkerhets- och regleringsstandarder. Vårt team övervakar noga användningen av och riskerna med varje produkt, utför nödvändiga tester och kontrollerar att all märkning och förpackning uppfyller lagkraven.
  2. Proaktiva importkontroller: För att importera produkter till EU tillhandahåller vi bevis på importstadiet för alla produkter som kräver testning och reglering. Detta steg säkerställer att produkterna passerar tullen i Polen innan de når vårt europeiska distributionscenter. Alla produkter som inte uppfyller kraven skulle inte passera detta steg, vilket skyddar vår leveranskedjas integritet.
  3. Expertsamarbete med leverantörer och partners: Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer och får stöd av våra europeiska partners, TUV, som ger ytterligare vägledning om regler och lagar som är specifika för EU-marknaden. Detta samarbete säkerställer att vi alltid är uppdaterade med de senaste efterlevnadskraven och snabbt kan ta itu med eventuella problem.
  4. Robusta åtgärder för kvalitetskontroll: Innan några varor skickas från våra leverantörer genomgår de noggranna kontroller, och när de anländer till vårt lager inspekterar vårt kvalitetskontrollteam alla aspekter av produkten, inklusive märkning och information om efterlevnad. Dessa kontroller är en del av vårt löpande åtagande att upprätthålla högsta standard för produktsäkerhet.
  1. Kontinuerlig granskning och förbättring av processer: Vi granskar ständigt våra processer och kraven för varje produkt, särskilt när produkter beställs på nytt. Detta proaktiva tillvägagångssätt säkerställer att vi inte bara uppfyller utan överträffar de förväntningar som ställs av nya bestämmelser som GPSR.

Policy för produktåterkallelser och korrigerande åtgärder

Puckator har en omfattande policy för produktåterkallelser och korrigerande åtgärder för att snabbt kunna ta itu med alla frågor som rör produktsäkerhet och efterlevnad av regler. Denna policy säkerställer att om någon produkt identifieras som potentiellt osäker eller inte uppfyller kraven, vidtas snabba åtgärder för att skydda våra kunder och rätta till situationen.

Vårt produktsäkerhetsteam, som består av nyckelpersoner från olika avdelningar, ansvarar för att hantera återkallelser och genomföra korrigerande åtgärder för att förhindra framtida händelser. Om en återkallelse skulle bli nödvändig meddelar vi omedelbart tillsynsmyndigheterna, kommunicerar med våra kunder och ger tydliga instruktioner för returnering av berörda produkter.

Puckators engagemang för produktsäkerhet och kundtillfredsställelse

Vår produkthanteringsplan underbygger vårt åtagande att leverera högkvalitativa produkter som uppfyller kundernas behov och myndigheternas krav. Vi använder ett strukturerat tillvägagångssätt för produkthantering som omfattar marknadsundersökningar, riskbedömningar, löpande kvalitetssäkring och efterlevnadskontroller. Dessa processer säkerställer att varje produkt som vi lanserar på marknaden är säker, uppfyller kraven och håller högsta kvalitet.

När vi nu närmar oss implementeringen av GPSR vill vi att våra kunder ska veta att Puckator fortsätter att sträva efter att upprätthålla högsta standard inom produktsäkerhet och efterlevnad. Vårt proaktiva förhållningssätt och våra omfattande säkerhetsåtgärder innebär att våra produkter kommer att fortsätta att uppfylla alla lagstadgade krav, vilket ger våra kunder sinnesro.

Blickar framåt

Det nya GPSR är ett viktigt steg framåt för att säkerställa produktsäkerheten inom EU. Vi välkomnar dessa förändringar eftersom de ligger i linje med våra värderingar och vårt långvariga engagemang. Som alltid kommer vårt fokus att ligga på att förse våra kunder med säkra, högkvalitativa produkter samtidigt som vi kontinuerligt förbättrar våra processer för att uppfylla och överträffa lagstadgade standarder.

För mer information om den nya GPSR och hur Puckator säkerställer efterlevnad, vänligen besök Europeiska Kommissionens hemsida eller kontakta vår kundtjänst.