ATT BRÄNNA RÖKELSE

Användning av rökelse kan spåras långt tillbaka i tiden. Det har länge använts för sprirituella ceremonier och ritualer i olika kulturer och religioner. De första referenserna till användandet av rökelse hittas i Antika Egypten, där dem hittat fragmenter av resin som frankinsense och myrra på platser som förknippas med religösa ändamål.

Rökelse har alltid varit kopplat med Asiatisk kultur som Hinduism, Konfucianism och Buddhism, och användas ofta för reningsritualer och för att få bort negativ energi. Numera har dess användande ökat och spridit sig runt om i världen och har blivit inte bara det perfekta redskapet för att motverka dålig lukt, men också för meditation och avslappning.

Vissa dofter, speciellt dofter som lavendel och sandalwood, sägs ha en lugnande effekt på våra nervsystem. Rökelser rekommenderas också under utövande av meditation. Dofter kan hjälpa till att stimulera sinnena och skapa fokus, du behöver bara hitta en doft du gillar och ge dig tid att njuta av det.

Det finns också mer stimulerande aromor som används på grund av dess psykoaktiva egenskaper. Vissa forskare har sett att utvalda dofter, som frankincense eller jasmine, kan aktivera olika delar av vår hjärna och hjälper till att lindra ångest eller depression. På samma sätt finns det dofter som sägs fungera som kraftfulla afrodisiakum som kanel eller mysk.

Det finns många som inte provat de föreslagna fördelarna med rökelser och vissa är inte ens medvetna om de många olika typer av rökelser som finns, dess fantastiska urval av dofter eller hur dem används.

Vi har samlat några tips på hur du kan fördjupa dig i rökelsens värld.

Var ska man börja?

Vi har över 300 typer och dofter av rökelser tillgängliga vilket för en nybörjare kan verka lite skrämmande.  Det finns dock några viktiga dofter och märken att hålla utkik efter, så ett bra ställe att börja på är med de mest välkända och mest använda; den direkt tändande konen eller rökelsestickor.

 

  • Rökelsestickor: Detta är nog det mest populära formatet och är väldigt enkelt att använda med en enkel rökelsehållare eller askfat. Stammen är vanligtvis gjord av bambuträ, men de kan också vara direkt pressade till en sticka utan trästammen. De är gjorda av bark, örter, naturliga resiner och oljor. Doften frigörs jämnt och gradvis.  Brinntiden är vanligtvis proportionell mot stickans längd, med standardstorleken på runt 30 minuter.

 

  • Rökelsekoner: Mycket lik rökelsestickor, koner innehåller samma material komprimerade och formade till en kon. Tänd toppen av konen och aroman fyller ett rum snabbt.

 

Några av de mest populära rökelsemärkena:

  • Satya Nag Champa: En av de mest populära, om inte den mest populära rökelsedoften och märket i världen, den har använts i ritualer och ceremonier i århundraden. Doftegenskaperna är baserade på Champaca-blomman, en helig växt från Indien som blandas med andra naturliga ingredienser som olja från sandelträ och örter för att skapa den unika och speciella doften. Satya använder den traditionella handrullningstekniken som gått i arv genom generationer för att uppnå högsta kvalitet.

INC602_001.jpg INC573_001.jpg INC448_001.jpg

  • Goloka: Detta populära märke tillverkas av en ideell organisation I Bangalore, känd som Goloka Seva Trust. Alla intäkter går till välgörenhetsprojekt I samhället. Exempel på deras arbete är deras samarbete med Akshaya Patra Foundation (som jobbar för att mata behövande barn).  Dem arbetar med änkorna i Vrindavan och tränar dem att rulla rökelse, samt skapar stipendier för studenter som kommer från fattiga bakgrunder.  Detta är bara några av de människor dem hjälper och under de senaste 16 åren har dem skapat ett varumärke med högsta kvalitetsstandard med hjälp av naturliga ingredienser och handrullningstekniker.

INC482_001.jpg INC474_001.jpg INC503_001.jpg

  • Stamford Incense: Ännu ett världskänt varumärke, med handrullad rökelse genom de traditionella teknikerna. Dem använder bara de renaste, vegetarianska kvalitetsingredienserna, som alla är etiskt framställda för att uppnå ett brett utbud av unika och distinkta dofter.

INC735_001.jpg INC362_001.jpg INC234_001.jpg

Säkerhetstips:

Som med alla produkter som använder värme eller öppen låga, när du bränner rökelse finns säkerhetsåtgärder du alltid bör följa:

  • Bränn alltid rökelse i en lämplig rökelsehållare eller askfat, och se till att den placeras på en jämn, värmesäker yta borta från drag.
  • Lämna aldrig brinnande rökelse utan uppsyn.
  • Rökelse genererar rök när den brinner, så bränn bara en sticka eller kon åt gången och vädra rummet om det blir för intensivt. Detta är särskilt viktigt om du har astma eller liknande tillstånd.
  • Försök att alltid leta efter naturlig rökelse i högsta kvalitet då dem är gjorda av de renaste materialen och har en mer intensiv doft.

 

BACK12_001.jpg IF202_001.jpg IF236_001.jpg

Framför allt, njut av rökelsen. Den kan användas på så många olika sätt för att stimulera, slappna av och förbättra ditt sinne, kropp och miljö. När du börjat kommer du undra varför du inte använt det tidigare!